Šta je Globalna inicijativa za bezbednost hrane (GFSI)?

GFSI – Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za sigurnost hrane) je neprofitna organizacija koja želi promovisati poboljšavanje sistema sigurnosti hrane kako bi se osiguralo poverenje potrošača u isporuku sigurne hrane.

Svake godine se u raznim delovima sveta pojavljuju različite norme i normativni dokumenti koji uspostavljaju sisteme za proveru sigurnosti hrane. Zbog tog razloga dolazi do porasta troškova i sve težeg snalaženja tržišnih proverivača koji više nisu mogli ocenjivati stvarni stupanj kontrole koja je obavljena u prehrambenom lancu. Globalna inicijativa za sigurnost hrane želi osigurati poverenje u sigurnost hrane kroz međunarodno priznate sertifikacijske sheme koje će vrediti u celome svetu.

Globalna inicijativa za sigurnost hrane ima tri glavna cilja:
1. osiguravanje zaštite potrošača,
2. smanjivanje troškova u lancu nabavke hrane,
3. osiguravanje međunarodne razmene znanja i informacija.

GFSI  želi pokriti sva područja u prehrambenom lancu, od njive do trpeze. Izdaju dokumente i vodiče kojima žele pomoći svim zainteresovanim stranama u lancu sigurnosti hrane.

Važno je napomenuti da GFSI ne preduzima aktivnosti akreditacije niti sertifikacije. GFSI podržava priznate sertifikacijske sheme kao što su IFS, BRC, SQF, HACCP, GLOBALG.A.P., FSSC, 22000 i dr. Svaka od ovih shema podudara se sa zajedničkim kriterijumima definisanima od strane stručnjaka za sigurnost hrane, s ciljem da se proizvodnja hrane učini što sigurnijom. Rezultat toga je smanjenje troškova u lancu nabavke i smanjenje kontrola.

 

 

Ukoliko želite da budete u toku sa našim najnovijim uslugama i dešavanjima, što u vezi implementacije, tako i u vezi obuka za ISO standarde, posetite nas na LinkedInu, kao i na našem Instagramu.

Sve informacije možete dobiti i upitom na mejl: 📩office@mobes-quality.rs, kao i pozivom na broj telefona: 📞+381 65 244 1360